Zimowe przetwory nie mieszczą się w spiżarni? Zagospodaruj przestrzeń na słoiki
Zobacz oryginał pon., 13/02/2023 - 10:39Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie delektował się domowymi ogórkami ze słoika lub dżemem przywiezionym od rodziny. Domowe przetwory, szczególnie w zimie, są rarytasem dla wielu z nas. Lubimy je robić, lubimy je jeść, lubimy je przechowywać. Z tym ostatnim czasem bywa problem – w końcu miejsce na przechowywanie przetworów się kończy. Jak zagospodarować przestrzeń na słoiki?
Słoiki na przetwory – jak przygotować?
Gdy przygotowujemy przetwory najważniejsze jest ich odpowiednie zamknięcie i zapasteryzowanie. Zaniedbanie tego procesu skutkuje zepsuciem się zawartości słoika (jedzenie pleśnieje, kiśnie, psuje się), która potem nadaje się tylko do wyrzucenia. Co więcej źle zawekowane słoiki mogą kipieć, a nawet wybuchać. Wtedy wszystkie przetwory wokół, jak i pomieszczenie, w którym były przechowywane są oblepione zepsutym przetworem.
Dlatego zacznijmy od instrukcji przygotowania słoików na przetwory. Jak je przygotować? Zwróć uwagę na dopasowanie wielkości słoika do zawartości – musi on być wypełniony przetworem, ale nie zbyt pełny. Nie wciskaj na siłę, ale także nie zalewaj słoików do połowy.
Ponadto sprawdź czy wszystkie nakrętki pasują do słoików. Nie zakładaj nakrętek, które są wgniecione, pofalowane na bokach lub zaszły rdzą. Ważne jest również aby były odpowiednio dopasowane do wieczka słoika. Policz liczbę podłużnych wypustek na słoiku oraz tych na krawędzi zakrętki. Ich liczba powinna być taka sama. Jeśli słoik ma np. 6 wypustek, a zakrętka 4 – można go zamknąć ale nie szczelnie, co oznacza, że istnieje ryzyko zepsucia się przetworu.
Pamiętaj, aby słoiki i nakrętki był całkowicie czyste, a najlepiej wyparzone. A przy zamykaniu – zakrętka oraz krawędź słoika muszą być całkowicie suche. Jeśli preferujesz słoiki z klamrą lub słoiki z gumą, stosuj takie same zasady – wszystko musi być szczelne i czyste. Adoptując wszystkie powyższe zalecenia możesz mieć pewność, że piklowanie i kiszenie ulubionych warzyw i owoców będzie udane! A po paru miesiącach ze smakiem zjesz zawekowane przetwory.
Gdzie trzymać słoiki z przetworami?
Załóżmy, że masz już odpowiednio przygotowane słoiki z przetworami, teraz pozostaje kwestia ich przechowywania. Wszystkie przetwory trzymaj w suchych, chłodnych i ciemnych miejscach. Nie musi być to całkowita ciemność, ale ważne, aby słońce nie padało bezpośrednio na słoiki z przetworami. Najlepiej do tego nadają się piwnice, spiżarnie bez okien, zamknięte szafki.
Jeśli nie posiadasz takiego pomieszczenia lub jest ono stanowczo za małe na ilość przetworów jakie posiadasz (nie ma co się dziwić!) wynajmij dodatkową przestrzeń magazynową. Takie prywatne magazyny oferuje kangu – ich wielkość zaczyna się już od 1m2, są zaciemnione, suche, a dostęp do nich masz tylko Ty. Wstaw tam regał i umieść wszystkie słoiki, którym zabrakło miejsca w Twoim mieszkaniu.
Pamiętaj, aby wszystkie słoiki opisać – co w nich się znajduje oraz data produkcji. Potem, pozostaje Ci już tylko cieszyć się pysznymi przetworzonymi owocami i warzywami przez cały rok!
Artykuł Zimowe przetwory nie mieszczą się w spiżarni? Zagospodaruj przestrzeń na słoiki pochodzi z serwisu .
Zaloguj się, żeby dodać komentarz.