Lista blogów » Kasia Koniakowska Blog

Szybki, mega łatwy i zdrowy deser - zdrowe słodycze

Zobacz oryginał

Dzisiaj przychodzę do Was z mega szybkim deserem, który jest nie tylko zdrowy, ale i świetnie smakuje. Nie ma w nim nic skomplikowanego, trzeba tylko mieć odpowiednie składniki. Na zdjęciach pokazałam Wam opcję z sezonowymi owocami, ale te dodatki wymieniam w zależności na co mam ochotę, albo robię wersję na bogato czyli wrzucam wszystko co mam z listy poniżej. 

Ten deser zawsze zastępuje mi ochotę na coś słodkiego, szczególnie gdy staram się ograniczyć spożycie cukru i redukuję swoją wagę, taką własną dietą, czyli po prostu zmniejszam ilość spożywanych kalorii. Na stałe zagościł w moim domu i często podaję go, gdy przychodzą goście. Fajna alternatywa dla słodkich serków waniliowych czy jogurtów.

IMG_20201005_141011_215-3.jpg


Przepis na zdrowy i szybki deser


Składniki:

- serek naturalny homogenizowany 1 sztuka

- miód - ok. 2 łyżek bo lubię słodki deser ( postaw na ten bardzo dobrej jakości od pszczelarza)

- świeże owoce sezonowe ( u mnie na zdjęciu maliny i borówki)

- opcjonalnie orzechy włoskie lub inne jakie lubicie

- opcjonalnie czekolada gorzka ( mn. 80%)

IMG_20201005_141219-2.jpg


Sposób przygotowania: 

Tutaj nie ma nc skomplikowanego. 

1. Rozpuszczam miód w kąpieli wodnej, aby nie stracił swoich właściwości, chyba że macie na tyle płynny, to można ominąć ten krok.

Jak rozpuścić miód w kąpieli wodnej? Zagotuj w małym garnku wodę i doprowadź do wrzenia. Nałóż do miseczki ok. 2 łyżek miodu, zanurz w gorącej wodzie w garnku. Uważaj aby woda nie wlała się do miseczki, Mieszaj miód i pod wpływem ciepłej wody, która styka się z miseczką, miód zacznie zamieniać się w konsystencję płynną.

2. Do miseczki przełóż cały serek naturalny homogenizowany i połącz z miodem, dokładnie mieszając.

3. Ten krok jest najprzyjemniejszy, bo właśnie od tych dodatków zależy jak bardzo deser będzie Wam smakował.

Gdy jest sezon dodaję maliny i borówki w dużej ilości. Teraz zimą zastępuję je orzechami włoskimi. W obu przypadkach wierzch deseru możemy obsypać gorzką czekoladą startą na najmniejszych oczkach  na tarce. 

IMG_20201005_141036-2.jpg

IMG_20201005_141401-2.jpg

Oczywiście możecie dodawać tutaj dodatki według upodobań, ale uważam, że taka opcja którą podałam, jest bardzo zdrowa i bez zbędnych cukrów, które są w rodzynkach czy innych kandyzowanych bakaliach lub owoców w puszkach. Z jabłkami czy gruszką już mi tak nie smakuje, ale to kwestia smaku. To bardzo prosty deser i popularny np. we Włoszech. Smacznego!

IMG_20201005_141051-2.jpg


IMG_20201005_140736_924.jpg


Kasia www.kasiakoniakowska.blogspot.com

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.