Lista blogów » Kamperki.com - lifestyle, moda, uroda, parenting, kulinaria

Mój pierwszy raz…. + świąteczne przepisy

Zobacz oryginał

Kiedyś to musiało się stać, ale nie sądziłam, że będzie to tak szybko.  To był grudniowy poranek, bardzo wczesny, właściwe jeszcze noc. Zacisnęłam zęby, zamknęłam oczy i pojechałam. Sama!

Do tej pory w to nie wierzę, ale od kiedy jestem mężatką i dzieciatką na dodatek, jeszcze nigdy nigdzie nie byłam sama! Nie mówię o wizycie u dentysty, ale o normalnym wyjeździe  z domu, a w dodatku z nocowaniem! Zostawiłam męża z dzieckiem i pojechałam do wielkiej stolicy zaczerpnąć wiedzy. Właściwie to dziecko zostało z dziadkami, a mąż pojechał w delegację, ale fakt jest faktem, mama pojechała się odchamić do miasta :)  Opiłam się kawy z Adą (Kosmetomama), takiej powolnej kawy, przy której gęby nam się nie zamykały, objadłam się brownie z Karoliną ( EloMama) i ruszyłam popijać szampana przy włoskiej kuchni. Tak.

A tak poważnie, 1 grudnia miałam przyjemność brać udział w warsztatach świątecznego, włoskiego gotowania, które organizowane były w Akademii Kulinarnej Whirpool, i którym szefował Marco Ghia. Kulinarną podróż i zarazem zabawa, przy odczytaniu tradycyjnych włoskich przepisów świątecznych, ale w nowej odsłonie, połączone z degustacją oliwy z oliwek.  Jednym słowem mnóstwo pysznego jedzenia i  unoszący się w powietrzu zapach mojej ulubionej kuchni włoskiej. Żyć nie umierać.

Przywiozłam z tych warsztatów nowe, fajne znajomości, ale przede wszystkim przepisy! I z Wami właśnie się nimi podzielę, bo jest w czym wybierać. Może akurat na Waszym stole zagości coś z tej listy. Polecam gorąco zwłaszcza lasagne z dorsza. W życiu bym nie powiedziała, że to może być  aż tak dobre!

Jeden przepis zostawiam sobie na osobny wpis, to jest coś, w czym zakochałam się do reszty, będzie niebawem – DESER!

Musicie spróbować!!

IMG_3335-horz.jpg

IMG_3336-horz1.jpg

IMG_3340.jpg

IMG_3347.jpg

IMG_3366-horz.jpg

IMG_3429-horz.jpg

Blogger-12.2015-1.jpg

Blogger-12.2015-5.jpg

Blogger-12.2015-35.jpg

Blogger-12.2015-45.jpg

Blogger-12.2015-55.jpg

Blogger-12.2015-95.jpg

IMG_3440.jpg

Oliwki z Ascoli z tuńczykiem

Składniki:

  • 300 g tuńczyka z puszki
  • 30 g miękiszu chleba
  • pół cebuli
  • 80 g parmezanu
  • starta skórka z ½ cytryny
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała łodyga selera
  • 1 średnie jajko
  • szczypiorek
  • 50 g kaparów

Sposób przyrządzenia:

Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i wypełniamy oliwki powstałą pastą. Obtaczamy je w mące, ubitym jajku, parmezanie i smażymy.

Lazania z dorsza z bazyliowym pesto

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 250 g makaronu do lazanii (Barilla)
  • 60 g bazylii
  • 250 g oliwy extra vergine
  • 50 g migdały
  • skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając dopóki sos nie zgęstnieje. Przygotowujemy pesto, miksując  kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Cielęcina w sosie tuńczykowym

Składniki:

  • 300 g cielęciny
  • 100 g tuńczyka
  • sok z jednej cytryny
  • 1 anchois
  • 180 g oliwy extra vergine
  • 10 g kaparów
  • 3 ugotowane żółtka
  • sól, pieprz
  • 50 g białego wina
  • 1 czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych kawałków o rozmiarach 3×10 centymetrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku. Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty i odstawiamy na 15 minut. Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki.

Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 cebula
  • rozmaryn, szałwia
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 kromki chleba domowego wypieku
  • 2 łyżki brandy lub koniaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g dużych krewetek

Sposób przygotowania:

Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy ją na krem. Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie plasterki cebulę, dodajemy puree z ciecierzycy i rozcieńczamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji. Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i podsmażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje. Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!

Artykuł Mój pierwszy raz…. + świąteczne przepisy pochodzi z serwisu Kamperki.

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.