Lista blogów » MODA PO LUDZKU

Wiosna

Zobacz oryginał

Witam Was serdecznie w dzisiejszy bardzo wiosenny dzień, pełen zapachów kwiatów i słońca przebijającego z za białych chmurek. Patrząc na rozkwitającą przyrodę trudno nie poprawić sobie nastroju, zapominając chociaż na chwilę o tym, co czai się wokół nas. Magnolie w moim cudownym ogrodzie zakwitły dużymi kwiatami i przepięknie pachną przypominając mi zapachem ulubione perfumy mojej nie żyjącej już Mamy.

magnolia1-767x1024.jpg

Spotykam tu co jakiś czas jakieś zwierzątko, czy gada. Ostatnio natknęłam się na zieloną ropuchę i kilka zaskrońców, które także poczuły wiosnę.

%C5%BCabka-1024x1024.jpg

O dziwo żaba wcale się mnie nie bała i dzięki temu mogłam zrobić jej zdjęcie z bliska. Potem zaniosłam ją do oczka wodnego, bo w tamtym kierunku właśnie zmierzała.

misz-maszA-1024x625.jpg

Jeśli chodzi o moją drugą pasję oprócz mody, to w tym tygodniu przygotowałam według własnego przepisu potrawę, którą nazwałam “Misz-Masz”. Pierwszy raz zrobiłam ją z resztek, które pozostały w lodówce. A ponieważ bardzo zasmakowała moim domownikom, co jakiś czas ją gotuję. Szczególnie dobra jest na przeziębienie, bo bardzo dobrze rozgrzewa organizm.

fasolka-767x1024.jpg

Do potrawy dodaję czerwoną fasolę (ok. 4 puszki), pocięte w kawałki pomidory (3-4 szt.), mięso (ok. 0,5 kg), cebulę ( 2 szt), czosnek (1 ząbek), boczek wędzony (300 g) i kawałek kiełbasy.

pomidory-1024x768.jpg

Wskazana jest również papryka (3 szt i powinna być w różnych kolorach – wtedy potrawa wygląda bardziej smakowicie). Wszystko razem duszę ok. 1,5 godziny, z tym, że pomidory i fasolę dodaję na 0,5 godziny przed końcem gotowania. Solę i pieprzę do smaku. Podaję ją z chlebem lub z ryżem.

cantucciC-1024x768.jpg

Oczywiście i w tym tygodniu musiało także być coś słodkiego. Tym razem upiekłam włoskie ciasteczka Cantucci.

CantucciD-1024x576.jpg

Podaję składniki: 250 g maki pszennej, 150 g cukru, szczypta soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,(opcjonalnie można także  dodać 20 g likieru), 2 jajka, 1 żółtko, 150 g. migdałów ze skórką. Wszystkie składniki wyrabiamy. Na samym końcu dodajemy migdały w całości (ja miałam je tylko w płatkach). Następnie na blasze z papierem do pieczenia formujemy bagietki szer.3 cm i długości ok. 30 cm. Pieczemy w 180 st. przez 30 minut, aż zrobią się złociste. Po upieczeniu ostrym nożem kroimy je na kawałki o grubości 1 cm. Mają niesamowity zapach., któremu nie można się oprzeć. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Idealnie nadają się do wonnej herbaty, czy kawy.

chlebekA-767x1024.jpg

W tym tygodniu spróbowałam także nowego przepisu na chlebek pszenny. Ponieważ bardzo łatwo się go przygotowuje i jest bardzo smaczny, podam Wam także jego przepis. Składniki: 350 g mąki pszennej, 210 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli, 1 op. suchych drożdży, 5 łyżek oleju.

chlebekB-1024x768.jpg

Ciasto wyrabiamy i posmarowane 1 łyżką oleju zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę, potem wyrabiamy jeszcze raz, wstawiamy do foremki (10 cm na 30 cm) lub tortownicy, zwilżamy wodą, posypujemy dowolnymi ziarenkami (tym razem posypałam je płatkami owsianymi i makiem) i delikatnie mąką. Nacinamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 st. 1 godzinę.

Dzisiaj to na tyle.

Mam nadzieję, że jesteście zdrowi i w dość dobrych nastrojach, czego Wam serdecznie życzę.

Artykuł Wiosna pochodzi z serwisu Krystyna Bałakier.

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.