Lista blogów » marysia-k

Jedz zdrowo wraz z BIOGO- czy czekolada może być zdrowa?

Zobacz oryginał
DSC_1069.JPG
Jestem studentką dietetyki. Chcę tutaj dzielić się z Wami nie tylko tym, co na sucho jest mi wkładane do głowy, ale tym, czym sama się interesuję i doświadczam. Postanowiłam bardziej rozszerzyć tematykę mojego bloga o kulinarne i tym podobne tematy, gdyż to własnie one głównie obracają się w moim życiu. Dziś dzięki uprzejmości marki BIOGO chciałabym Wam opowiedzieć o czekoladzie. O tym czy czekolada może być inna od czekolady? W końcu wszystkie te słodycze wrzucamy do jednego worka. Cukier i wyroby cukiernicze zawsze będą miały status tych z niewielką ilością składników mineralnych i witamin, a niekoniecznie tak musi być. Jednak wysokiej kaloryczności niestety się nie pozbędziemy i prawdziwa czekolada zawsze będzie ją miała. A co za tym idzie- dużą zawartość tłuszczu. Jednak tłuszcz to podstawa jeśli chodzi o dostarczanie energii do naszego organizmu, dlatego też nie mona zbyt bardzo go ograniczać. Energia jest nam potrzebna do codziennego funkcjonowania, a co najważniejsze- do potrzymania podstawowych funkcji życiowych.
DSC_1070.JPG
Pozwoliłam sobie porównać etykiety dwóch czekolad, jedna z BIOGO, druga popularnej marki dostępnej w każdym sklepie spożywczym.
CZEKOLADA BIOGO- ziarno kakaowca, cukier z kwiatu palmy kokosowej, tłuszcz kakaowy, liofilizowana wiśnia, liofilizowane jagody, liofilizowane jagody Acai, masa kakaowa
CZEKOLADA X- cukier, olej palmowy, serwatka w proszku, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, miazga kakaowa, tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyna sojowa, lecytyna słonecznikowa), glukoza, aromaty, pasta z orzechów laskowych, proszek truskawkowy, maltodekstryna, kwas cytrynowy.

Myślę, że sam spis składników mówi nam bardzo dużo. Dlatego też naprawdę warto czytać etykiety.

Na co powinniśmy zwracać uwagę?
Na czekoladę na bazie kakao. To właśnie takie czekolady są warte uwagi. Aby uzyskać jak największą dawkę antyoksydantów i magnezu, sięgaj po czekoladę, która zawiera przynajmniej 60% kakao- krótko mówiąc mowa tutaj o ciemnej czekoladzie.

Pamiętaj! Umiar też ma znaczenie.

Jakie korzyści niesie ze sobą jedzenie ciemnej czekolady?
-dobrze wpływa na serce
-poprawia koncentrację
-zmniejsza ochotę na słodycze. 
DSC_1071.JPG
Kupując czekoladę najlepiej wybierać taką, która ma dużą zwartość kakao – im więcej kakao w czekoladzie, tym lepiej. Ja zazwyczaj kupuję czekoladę z minimum 60% zawartością masy kakaowej, czyli właśnie takiej, którą oferuje sklep BIOGO. Myślę, że ciemna czekolada to produkt, który można jeść nawet podczas diety odchudzającej, bo jak pokazują badania, dzięki temu nasz apetyt na słodycze będzie mniejszy. Pamiętajcie jednak o umierze- jedna, dwie kostki dziennie przy dobrej herbacie = odrobina przyjemności. Nie rezygnujcie z tego! Dajcie znać jaki macie stosunek do czekolady!

Zaloguj się, żeby dodać komentarz.