Królicze pupcie i świnki w natarciu – przepisy wielkanocne
Zobacz oryginał czw., 17/03/2016 - 21:57Dopadło nas choróbsko razy trzy! Mama, tata i dziecko. Wszyscy rozłożeni, na lekach, pod kołdrami. To nasz pierwszy raz, jeszcze nigdy nie było takiego szpitala w domu, więc niech ta wiosna przychodzi jak najszybciej, bo zwariuję.
Pomiędzy bajkami, puzzlami, klockami i leżeniem rezyduję w kuchni i przygotowuję sobie przepisy na wielkanocne przekąski. Mam takie szczęście, że główne i mniej główne potrawy pichci babcia, więc mi pozostają dodatki i eksperymenty. Po dzisiejszym zdjęciu na naszym facebooku poprosiłyście o przepis na świnki. Tak naprawdę wziął się on z króliczych pupci ;) Można je zrobić zarówno na słodko, jak i na słono, nadziać w środku czym tylko się podoba,albo zostawić jako bułeczki i maczać w dżemiku. Do wyboru, do koloru! Korzystajcie, udostępniajcie dalej a przede wszystkim jedzcie :)
Z przepisu wyjdzie około dwudziestu króliczków lub świnek, które mogą być dobrą alternatywą na przepisy wielkanocne.
KRÓLICZE PUPCIE I BUŁECZKI ŚWINKI
Składniki:
Do wykonania bułeczek trzeba wykonać dwa ciasta: masło z mąką i ciasto drożdżowe.
- 100 g masła (1 rodzaj ciasta)
- 130 g mąki (1 rodzaj ciasta)
- 1 jajko
- 1 mały jogurt naturalny
- 400 g mąki
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- paczka suchych drożdży
- 1 roztrzepane jajko
Sposób przygotowania:
- najpierw przygotowujemy 1 rodzaj ciasta: mąkę łączymy z masłem i zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji
- następnie łączymy składniki do 2 rodzaju ciasta, zagniatamy, formujemy kulę i pozostawiamy pod przykryciem na godzinkę, tak by podwoiła swoją objętość
- po 1,5 godziny łączymy ze sobą dwa rodzaje ciasta i ugniatamy, aż do momentu uzyskania idealnej konsystencji
- jeżeli chodzi o króliczki, formujemy rulonik i skręcamy, a następnie dodajemy ogonek ; chcąc zrobić świnki, formujemy kuleczkę, później kuleczkę na nosek i uszka
- rozkłądamy na blaszce, na której jest już papier do pieczenie i pozostawiamy przed przykryciem na 20 minut
- smarujemy roztrzepanym jajkiem
- pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut
SMACZNEGO!
Artykuł Królicze pupcie i świnki w natarciu – przepisy wielkanocne pochodzi z serwisu Kamperki.
Zaloguj się, żeby dodać komentarz.